DAS NEUE FACHKRÄFTEEINWANDERUNGSGESETZ
DAS NEUE FACHKRÄFTEEINWANDERUNGSGESETZ
Yeni Nitelikli İşçi Yasası Onaylandı!
Bir bakışta yeni vasıflı işgücü göçmenlik yasası
Yeni Vasıflı İşçi Göç Yasası, mesleki eğitim almış vasıflı işçilerin ve pratik mesleki becerilere sahip kişilerin Almanya’ya göç etmesini kolaylaştırıyor.
Yeni yasayla birlikte, AB Mavi Kartı gibi üniversite mezunu vasıflı işçiler için halihazırda mevcut olan düzenlemeler devam ettirilecek ve kısmen genişletilecektir. Buna ek olarak, yeni bir fırsat kartı ile iş aramak mümkün olacak.
Yeni yasa birkaç bölümden oluşmaktadır. Düzenlemeler Kasım 2023’ten itibaren art arda yürürlüğe girecek. Burada planlanan yeniliklere ilişkin ilk genel bakışı bulabilirsiniz:
Kasım 2023'ten itibaren yeni AB Mavi Kartı
2021/1883 sayılı Direktifin (AB) gerekliliklerini yerine getirirken Alman mevzuat otoritesi, AB Mavi Kartı ile göçmenlik olanaklarını yeniden tasarladı ve genişletti.
Maaş eşikleri düşürüldü
AB Mavi Kartı için normal ve darboğaz mesleklerdeki maaş eşikleri önemli ölçüde düşürülecektir. Gelecekte, emeklilik sigortası primleri için yıllık gelir eşiğinin %45,3’ü (2023’te: 39.682,80 Avro) asgari maaş, darboğaz meslekler ve işgücü piyasasına girenler için ve %50’si (2023’te: yaklaşık 43.800 Avro) diğer tüm meslekler için geçerli olacaktır.
Genişletilmiş kişi grubu
İşgücü piyasasına yeni girenler
AB Mavi Kart alma imkanı daha geniş bir gruba açılmıştır. Örneğin, son üç yıl içinde üniversite diploması almış yabancı akademisyenler, Almanya’daki işlerinde emeklilik sigortası yıllık prim değerlendirme tavanının (2023 yılında: 39.682,80 Avro) %45,3’ü kadar asgari maaş elde etmeleri halinde AB Mavi Kartı alabilirler. Bu durum hem darboğazdaki hem de düzenli meslekler için geçerlidir.
IT uzmanları
Bir başka yenilik de IT uzmanlarının, üniversite diplomasına sahip olmamaları ancak en az üç yıllık benzer mesleki deneyimlerini kanıtlayabilmeleri halinde gelecekte AB Mavi Kartı alabilecek olmalarıdır. Bu durumda, darboğaz meslekler için daha düşük maaş eşiği geçerlidir (yıllık gelir eşiğinin %45,3’ü; 2023’te: 39.682,80 Euro).
Darboğaz meslekler listesinin genişletilmesi
AB Mavi Kartı için darboğaz meslekler listesi önemli ölçüde genişletilecektir. Mevcut darboğaz mesleklere (matematik, bilişim teknolojisi, doğa bilimleri, mühendislik ve beşeri tıp) ek olarak, aşağıdaki meslek gruplarındaki vasıflı işçiler de diğer gerekliliklerin yerine getirilmesi halinde gelecekte AB Mavi Kartı alabileceklerdir:
- Mal üretiminde, madencilik ve inşaatta ve lojistikte üretimde çalışan yöneticiler
- Bilgi ve iletişim teknolojisi hizmetlerinin sağlanmasında yöneticiler
- Çocuk bakımı veya sağlık hizmetleri gibi uzmanlaşmış hizmetlerin sağlanmasında yöneticiler
- Veteriner Hekimler
- Diş Hekimleri
- Eczacılar
- Akademik ve karşılaştırılabilir hemşirelik ve ebelik uzmanları
- Okul ve müfredat dışı ortamlardaki öğretmenler ve eğitimciler
Burada da darboğazdaki meslekler için daha düşük maaş eşiği geçerlidir (yıllık gelir eşiğinin %45,3’ü; 2023’te: 39.682,80 avro).
Kısa ve uzun süreli hareketlilik
Başka bir AB üye ülkesi tarafından verilen AB Mavi Kart sahipleri için Almanya’ya kısa ve uzun süreli hareketlilik mümkündür. Diğer AB ülkelerinden gelen Mavi Kart sahipleri, 90 günü aşmamak kaydıyla, doğrudan istihdamlarıyla ilgili bir iş faaliyeti amacıyla Almanya’ya gelebilir ve burada kalabilirler. Bu kısa süreli kalış için ne vize ne de Federal İş Ajansı’ndan çalışma izni gereklidir. AB Mavi Kartı ile başka bir AB ülkesinde en az on iki ay kaldıktan sonra, Almanya’ya uzun süreli taşınma vizesiz olarak mümkündür. Almanya’ya giriş yapıldıktan sonra Yabancılar Dairesine AB Mavi Kart başvurusunda bulunulmalıdır.
AB Mavi Kart sahibi kişiler için kolaylaştırılmış aile birleşimi
Aileleriyle birlikte başka bir AB üye ülkesinde yaşamış olan AB Mavi Kart sahipleri için aile birleşimi ayrıcalıklı bir şekilde düzenlenmiştir. Bu aile üyeleri, uyrukları nedeniyle vize zorunluluğuna tabi iseler, önceden bir vize prosedüründen geçmek zorunda kalmadan, önceki üye devlette verilen oturma iznine sahip bir AB Mavi Kart sahibinin aile üyeleri olarak Almanya’ya girme ve ikamet etme hakkına sahiptirler. Almanya’da oturma izni verildiğinde, yeterli yaşam alanı (İkamet Yasası’nın 29. maddesi, 1. fıkrası, no. 2) ve geçim güvencesi (İkamet Yasası’nın 5. maddesi, 1. fıkrası, no. 1) gereklilikleri geçerli değildir.
Kasım 2023'ten itibaren ilave değişiklikler
Vasıflı işçiler için oturma iznine hak kazanma ve vasıf ile istihdam arasındaki bağlantıdan feragat etme
Mesleki eğitim almış vasıflı işçiler (İkamet Yasası 18a Bölümü) ve akademik eğitim almış vasıflı işçiler (İkamet Yasası 18b Bölümü) için ikamet izinlerinin iki temel yasal dayanağı iki açıdan değiştirilmiştir:
- İlk olarak, tüm gerekliliklerin yerine getirilmesi halinde oturma izni alma hakkına sahip olunmaktadır.
- İkinci olarak, kişinin yalnızca mesleki yeterlilikle elde edilen yeterliliğe dayalı olarak çalışabileceği kısıtlaması kaldırılmıştır. Yani nitelikli bir mesleki eğitiminiz ya da üniversite diplomanız varsa, iş ararken bu eğitimle ilgili işlerle sınırlı değilsiniz. Düzenlenmiş meslekler için istisnalar vardır.
Profesyonel sürücülerin istihdamı
Üçüncü ülkelerden gelen profesyonel sürücülerin istihdamı için Federal İş Ajansı tarafından onay verilmesi basitleştirilecektir. Prensip olarak, artık gerekli AB veya AEA ehliyetinin ve temel yeterliliğin veya hızlandırılmış temel yeterliliğin mevcut olup olmadığı kontrol edilmeyecektir. Buna ek olarak, öncelik kontrolü kaldırılacak ve dil becerileri artık bir ön koşul olmayacaktır.
Bahar 2024'ten itibaren istihdam ve denklik düzenlemeleri
Yabancı bir mesleki yeterliliğin tanınması için kalmak
Almanya’da yeterlilik önlemlerine katılmak amacıyla ikamet etme olanakları genişletilmiştir. Uyum tedbirlerini gerçekleştirmek için daha önce 18 ay süreyle verilen ikamet izni (§16 d paragraf 1 AufenthG) artık ilk verildiğinde 24 ay süreyle verilecektir. Maksimum üç yıllık ikamet süresine kadar 12 ay daha uzatılması mümkündür. Bu da işverenlere daha fazla esneklik sağlamaktadır.
Yeterlilik tedbiri sırasında ikincil istihdam haftada 10 saatten 20 saate çıkarılmıştır. Bu, vasıflı işçi adaylarının işgücü piyasasına girmesini kolaylaştıracaktır.
Almanya’da yeterlilik tedbirlerinin uygulanması, yabancı mesleki yeterliliklerin tam denkliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Yeni Nitelikli İşgücü Göç Yasası bu amaçla iki yeni erişim yolu getirmektedir:
Denklik ortaklığı çerçevesinde giriş ve istihdam
Denklik ortaklığı, nitelikli istihdamı sürdürmek için ikamet unvanı almayı ve gerekli denklik prosedürünü sadece girişten sonra gerçekleştirmeyi mümkün kılar. Daha önceki kalifikasyon tedbirlerinin uygulanmasına yönelik imkanların aksine, bu durumda girişten önce bir tanıma prosedürünün başlatılması veya kısmi denklik kararının alınması gerekli değildir. Vizenin verilmesi, vasıflı işçi adayının ve işverenin girişten sonra denklik başvurusunda bulunma ve prosedürü aktif bir şekilde takip etme yükümlülüğüne bağlıdır. Denklik ortaklığı için temel gereklilikler, iş sözleşmesine ek olarak, en az iki yıllık eğitim gerektiren bir mesleki yeterliliğin veya bir üniversite derecesinin varlığı – her ikisi de ilgili eğitim devleti tarafından tanınmalıdır – ve A2 seviyesinde (CEFR) Almanca dil becerileridir. Oturma izni genellikle bir yıl için verilir ve üç yıla kadar uzatılabilir.
Bölüm 16 d (3) (eski) uyarınca, şirket uygulamasında becerilerin eksik olması durumunda denklik için önceki kalış süresi artık gelecekte geçerli olmayacaktır. Kısmi denklik kararına sahip olan ve esasen şirket uygulamasında becerileri olmayan kişilerin Almanya’da mesleki denklik amacıyla iki seçeneği vardır: Bu kişiler Almanya’ya eskiden olduğu gibi ya bir yeterlilik tedbiri (İkamet Yasası 16 d (1) maddesi) ya da bir denklik ortaklığı çerçevesinde (yeni İkamet Yasası 16 d (3) maddesi) giriş yapabilirler.
Yeterlilik analizi yapmak için giriş
Yetkili kurumun değerlendirmesine göre yabancı yeterliliklerinin denkliğini belirlemek için Almanya’da bir yeterlilik analizi yapması gereken denklik arayanlara bu amaçla altı aya kadar oturma izni verilebilir. Ön koşullardan biri, Almanca dil becerilerini kanıtlayabilmeleridir. Kural olarak, en az A2 seviyesinde (CEFR) Almanca dil becerileri gereklidir.
Vasıflı ve vasıfsız işçi istihdamı
Mesleki uygulama deneyimi için özel düzenleme
Belirgin mesleki uygulama deneyimine sahip kişilerin istihdamı genişletilmiştir. Yeni düzenleme artık tüm sektörlerdeki düzenlemeye tabi olmayan tüm meslekler için geçerlidir. İş tecrübesine sahip kişiler için aranan şart, ilgili eğitim kurumu tarafından tanınan bir meslek diplomasına ya da üniversite diplomasına sahip olmalarıdır. Mesleki yeterlilik durumunda, en az iki yıllık bir eğitim süresi gereklidir. Devlet tarafından tanınan bir yeterliliğe alternatif olarak, belirli koşullar altında yurtdışındaki bir Alman Ticaret Odası’ndan alınan bir yeterlilik yeterlidir. Buna ek olarak, istenen meslekte en az iki yıllık deneyim gereklidir. Diplomanın Almanya’da resmi olarak tanınması gerekli değildir.
Bilişim uzmanları için işgücü piyasasına erişim ayrıca kolaylaştırılacaktır: gerekli ilgili mesleki deneyim iki yıla indirilecektir (daha önce üç yıldı). Profesyonel veya üniversite diploması hala gerekli değildir. Vize için artık dil becerilerinin kanıtlanması gerekmiyor.
Üçüncü ülkelerden gelen bakım asistanları için işgücü piyasasına erişim
Planlanan yeniliklerle, bakım çalışanları için işgücü piyasasına erişim, üçüncü ülkelerden gelen bakım asistanları için bir düzenleme ile desteklenecektir. Üçüncü ülkelerden gelen ve üç yıllık düzenlenmiş uzmanlık eğitiminin altında bir hemşirelik eğitimi almış olan herkes sağlık ve bakım sektöründe istihdam edilebilecektir. Bunun önkoşulu, bu kişilerin ya bakım sektöründe uygun bir Alman mesleki eğitimini ya da Almanya’da tanınan yabancı bir bakım yeterliliğini kanıtlayabilmeleridir.
Sağlık ve bakım mesleklerinde eğitim sonrası iş arama
Üçüncü ülkelerden gelen ve Almanya’da eğitimlerini tamamlayan hemşire yardımcıları ve bakım asistanları gelecekte iş aramak için oturma izni başvurusunda bulunabilecekler. Oturma izni on iki aya kadar verilecek ve geçimin daha da güvence altına alınması halinde altı aya kadar uzatılabilecektir.
Yurtdışından gelen vasıflı işçiler için yerleşme izni
AufenthG § 18a, § 18b, § 18d veya §18g uyarınca oturma iznine sahip olan ve Almanya’da mesleki eğitim veya yüksek öğrenim görmemiş olan yabancı vasıflı işçiler, üç yıl sonra (daha önce dört yıl) Almanya’da yerleşme izni alacaktır. Buna ek olarak, AB Mavi Kart sahipleri daha da hızlı bir şekilde yerleşme izni alacaktır: AB Mavi Kart ile bir işte 27 ay çalıştıktan sonra verilebilir; yeterli Almanca dil becerisi (B1 CEFR seviyesi) ile bu süre 21 aydır. Almanya’da bir lisans programından ya da mesleki eğitimden mezun olanlar için yerleşim iznine ilişkin mevcut özel hüküm geçerliliğini korumaktadır: “Vasıflı işçi” olarak çalışmak için oturma iznine sahip olduktan sadece iki yıl sonra (§§ 18a, 18b veya 18d AufenthG’ye göre oturma unvanı), bu kişilere yerleşme izni verilebilir.
Nitelikli işçilerle aile birleşiminin kolaylaştırılması
Eşlerin veya reşit olmayan çocukların belirli vasıflı çalışanların yanına Almanya’ya taşınmaları halinde, gelecekte yeterli yaşam alanı kanıtı aranmayacaktır. Buna ek olarak, bu tür profesyoneller, oturma izinlerini 1 Mart 2024 tarihinde veya sonrasında almaları halinde, ebeveynlerini ve – eşin de Federal bölgede kalıcı olarak ikamet etmesi halinde – kayınpederlerini de yanlarına getirebilirler.
İş kurma bursu sahiplerine oturma izni
İkamet Yasası’nın 18. maddesinin 3. fıkrası kapsamındaki vasıflı işçilere, iş kurmak amacıyla bir Alman akademik kuruluşundan veya kamu kuruluşundan burs almaları halinde, gelecekte 18 aya kadar oturma izni verilebilir.
Öğrencilerin ve stajyerlerin istihdamı
Yabancı öğrenciler için genişletilmiş istihdam olanakları
Almanya’da öğrenci vizesiyle öğrenim gören üçüncü ülke vatandaşları için ikincil istihdam olanakları genişletilecektir. Daha önce 120 tam veya 240 yarım gün olan yıllık çalışma süresi hesabı 140 tam veya 280 yarım güne çıkarılacak. Yeni düzenleme alternatif olarak haftada 20 saate kadar öğrenci işlerinde çalışmaya izin veriyor. Maaş miktarı ve istihdamın konusu önemsizdir. İkincil istihdam da gelecekte, başlangıçtan itibaren hazırlık eğitimi tedbirlerine katılırken mümkün olacaktır.
İş bulma ümidiyle üniversitede bir yer aramak amacıyla ikamet
Üçüncü ülke vatandaşları için Alman üniversitelerinde öğrenim görmek amacıyla giriş ve ikamet mümkün olmaya devam ediyor. Yeni olan, yükseköğrenim yeri arayışı sırasında ikincil bir işte çalışmanın haftada 20 saate kadar mümkün kılınmasıdır.
Eğitim yeri aramak amacıyla genişletilmiş ikamet fırsatları
Üçüncü ülke vatandaşları da eğitim yeri aramak amacıyla Almanya’ya girmeye devam edebilirler. Potansiyel başvuru sahipleri için yaş sınırı 25’ten 35’e yükseltilecek ve Almanca dil becerisi gereklilikleri B1 seviyesine (CEFR) düşürülecektir. Böylece daha geniş bir üçüncü ülke vatandaşı grubuna eğitim yeri aramak amacıyla ikamet imkanı sağlanacaktır. Daha önce altı ay olan azami ikamet süresi dokuz aya çıkarılacaktır. Buna ek olarak, bu ikamet unvanına sahip kişiler haftada 20 saatlik ikincil bir işe sahip olabilir ve iki haftaya kadar deneme çalışmaları yapabilirler.
Çıraklar için genişletilmiş ikincil istihdam olanakları
Gelecekte, tüm mesleki eğitimler için haftada 20 saate kadar ikincil istihdam mümkün olacaktır.
Kısa süreli koşullu istihdam
Yönetmelikte yapılan değişiklikler, niteliklerine bakılmaksızın üçüncü ülke vatandaşlarının kısa süreli istihdamı için yeni bir olanak getiriyor. Federal İş Ajansı (Bundesagentur für Arbeit, BA) talep odaklı bir kota belirler belirlemez – bu, belirli ekonomik sektörler veya meslek grupları için farklılaştırılabilir – ilgili işverenler, yurtdışından gelen işçiler için çalışma izni veya ikamet unvanı onayı için başvurabilirler. Bu izin aşağıdaki durumlarda verilir:
- İşveren toplu sözleşmelerle bağlıdır ve işçiler yürürlükteki toplu sözleşme çalışma koşullarına uygun olarak istihdam edilmektedir,
- işveren gerekli seyahat masraflarının tamamını ödemeyi taahhüt eder,
- planlanan istihdamın 12 aylık bir dönem içinde sekiz ayı aşmaması ve
- haftalık çalışma süresi en az 30 saattir.
2024'ün yaz başından itibaren daha fazla yenilik
İş arama fırsat kartının tanıtılması
İş aramak üzere kalış için bir fırsat kartı tanıtıldı. Bu kart iki şekilde alınabilir: Yabancı diplomanın tam denkliğini kanıtlayan ve bu nedenle İkamet Yasası Madde 18 (3) uyarınca “vasıflı işçi” olarak kabul edilen üçüncü ülke vatandaşları, başka herhangi bir özel şart olmaksızın fırsat kartı alabilirler. Diğerleri, yabancı bir üniversite diplomasını, en az iki yıl süreli bir mesleki yeterliliği (her durumda eğitimin verildiği ülkedeki devlet tarafından tanınan) veya yurtdışındaki bir Alman ticaret odası tarafından verilen bir mesleki yeterliliği kanıtlamak zorundadır. Buna ek olarak, temel Almanca (A1 CEFR seviyesi) veya İngilizce dil becerileri (B2 CEFR seviyesi) gereklidir.
Bu koşulların yerine getirilmesi halinde, Almanya’da denklik, dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantı gibi kriterlerin yanı sıra eşlik eden hayat arkadaşının veya eşin potansiyeli için farklı puanlar toplanabilir. Şans Kartını alabilmek için en az altı puana ulaşılması gerekmektedir.
Şans kartı, geçim kaynağı bu süre boyunca güvence altına alınabilirse en fazla bir yıl için verilir. Almanya’da kalınan süre boyunca haftada 20 saat deneme çalışması veya yarı zamanlı çalışma imkanı sunar. Daha sonra 4. Bölüm’den (İkamet Yasası’nın 18 ila 21. Maddeleri) başka bir iş unvanı alınamıyorsa, ancak yine de nitelikli bir iş teklifi varsa, Şans Kartı iki yıl daha uzatılabilir.
Batı Balkanlar düzenlemesi
Batı Balkanlar Yönetmeliği, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan vatandaşlarının Almanya’da işgücü piyasasına erişimini düzenlemeye tabi olmayan mesleklerde her türlü istihdam için açıyor. Düzenleme başlangıçta 2023 yılı sonuna kadar sınırlandırılmıştı. Nitelikli İşgücü Göçünün Daha da Geliştirilmesine İlişkin Yönetmelik ile Batı Balkanlar yönetmeliği kaldırılacaktır. 2024 yazından itibaren kota, Federal İş Bulma Kurumu’ndan yılda 50,000 onay olacak.
Bizimle iletişime geçin
