4 Minutes

Blog | Kültür

Pasaport Nasıl Alınır?

Yurtdışına çıkmadan önce ilk yapılması gereken Türkiye dışındayken kimliğiniz yerine geçecek belge olan Pasaport’a sahip olmak gerekiyor peki pasaport nasıl alınır? Gelin beraber gözatalım.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eğer hali hazırda pasaport sahibi değilseniz, pasaportunuzun son kullanma tarihi geçmiş yada bitim tarihi yaklaşmış işe, yetkili makamlara pasaport başvurusu yaparak pasaport alabilirsiniz.

Adınıza düzenlenecek olan bu belge, kimlik niteliğindedir ve kişiye özel olarak oluşturulur.

Öncelikle T.C kimlik numaranızın kimliğinizde yazılı olması hususuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer kimliğinizde kimlik numarası yer almıyor ise öncelikle kimliğinizi yenilemeniz yada bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden Geçici Kimlik Belgesi temin ederek başvuruda bulunabilirsiniz.

Birkaç farklı pasaport türünün olmasına karşın bu yazımızda bordo/umumi pasaport başvurusunu referans alacağız.

Pasaport başvurusu yapmak için ihtiyacınız olan dokümanlar listesi aşağıdaki gibidir;

  • T.C Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı veya Geçici Kimlik Belgesi
  • Biyometrik Fotoğraf (Son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı.)
  • Önceki Pasaportlar (Süresi geçmiş olan veya hala devam eden bir pasaportunuz var ise yanınızda bulundurmanız gerekiyor; çoğu durumda eski pasaporta iptal basılmaktadır.)
  • Defter Bedeli ve Pasaport Harcı ödenmiş olmalı.

Pasaport Türleri Nelerdir ve Pasaport Ücreti Nedir?

Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport

Umuma Mahsus pasaportlar, Türkiye vatandaşlarının yurt dışına çıkış yapmak için kullandığı en yaygın pasaport türüdür. Bu pasaportlar, özel, resmi ve hizmet amaçlı seyahatler için kullanılabilirler. Umuma Mahsus pasaportlar, 10 yıl geçerlidir ve en fazla 90 gün içinde 180 gün süreyle Schengen bölgesine vizesiz seyahat edebilirsiniz.

Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport harç ücretleri ise 2023 yılı için şöyledir:

  • 10 yıl geçerli olan pasaport: 774,50 TL
  • 5 yıl geçerli olan pasaport: 487,20 TL
  • 1 yıl geçerli olan pasaport: 214,50 TL
bordo pasaport nasil alinir

Hususi (Yeşil) Pasaport

Hususi pasaportlar, Türkiye’deki devlet memurları, milletvekilleri, hakimler, savcılar ve emekli büyükelçiler gibi belirli meslek gruplarına verilir. Bu pasaportlar, resmi seyahatler için kullanılır ve yurt dışına çıkışlarda öncelik sağlarlar. Hususi pasaportlar, 5 yıl geçerlidir ve vizesiz seyahat imkanı sunmazlar.

Hususi (Yeşil) Pasaport harç ücretleri ise 2023 yılı için şöyledir:

  • 5 yıl geçerli olan pasaport: 97,90 TL
yesil pasaport

Hizmet (Gri) Pasaport

Hizmet pasaportları ise, Türkiye’deki devlet memurları, kamu kurum ve kuruluşlarının görevlileri, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve diğer belirli meslek gruplarına verilir. Hizmet pasaportları, resmi seyahatler için kullanılır ve yurt dışına çıkışlarda öncelik sağlarlar. Hizmet pasaportları, 5 yıl geçerlidir ve vizesiz seyahat imkanı sunmazlar.

Hizmet (Gri) Pasaport harç ücretleri ise 2023 yılı için şöyledir:

  • 5 yıl geçerli olan pasaport: 97,90 TL
gri pasaport

Pasaport başvuruları, Türkiye Cumhuriyeti Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Başvurular, pasaport harç ücretleri ile birlikte yatırılmalıdır ve başvuru sahibinin kimlik belgesi ile birlikte yapılmalıdır. Pasaport başvuruları, e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir. Ayrıca, acil durumlarda çıkış yapılması gereken seyahatler için “Acil Pasaport” hizmeti de bulunmaktadır. Ancak bu pasaportlar, yalnızca acil durumlar için verilir ve 1 yıl geçerlidir. Acil Pasaport harç ücreti, 2023 yılı için 774,50 TL’dir.

Yurtdışındayken Pasaport Yenilemek

Türkiye dışındaysanız ve pasaport yenileme işlemi gerçekleştirmeniz gerekiyorsa bu işlemi bulunduğunuz ülkedeli T.C. Dış Temsilciliklerinden yapabilirsiniz.

Randevu almak için Dışişleri Bakanlığının websitesini ziyaret edebilirsiniz

Vize Danışmanlığı konusundaki yazımıza buraya tıklayarak erişebilirsiniz.